Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Ορειβασία........τι ακριβώς είναι;;;

      Χρησιμοποιώντας τον όρο ''Ορειβασία'' περιγράφουμε μια σειρά από λιγότερο ή περισότερο εξειδικευμένες δραστηριότητες που εχουν άμεση σχέση με τα βουνά και περιστρέφονται γύρω απο τις ένοιες της Πεζοπορίας,  της Αναρρίχησης και του Αλπινισμού .

        Πεζοπορία είναι η φυσική δραστηριοτητα που χρησιμοποιεί το περπατημα ως μέσο, με σκοπό την αθληση, βελτίωση της φυσικής καταστασης αλλα και ψυχαγωγία του ανθρώπου. Η πεζοπορία διακρίνεται σε τρεις κατηγορίες, την απλή πεζοπορία ,  την ορεινή πεζοπορία και την πεζοπορία μεγάλου υψομέτρου.
         Στην πρώτη κατηγορία (απλη πεζοπορία) η ελάχιστη διανυόμενη απόσταση είναι τα 5 χιλιόμετρα,  χρονική διάρκεια (1-2 ώρες), χαρακτηρίζεται από ξερό έδαφος, ήπιες κλίσεις του εδάφους και χαμηλή υψομετρική διαφορά.
    Στην δεύτερη κατηγορία (ορεινή πεζοπορία) ανήκουν διαδρομές που καλύπτουν συνήθως χιλιομετρικές αποστάσεις της τάξεως των 15 - 20 χιλιομέτρων, χρονική διάρκεια 5 - 8 ώρες, μεγαλύτερες κλίσεις εδάφους, υψομετρικές διαφορες περίπου στα 500 μέτρα, αρκετές φορές έχουν ώς απότερο στόχο την κατάκτηση κάποιας κορυφής (συνήθως χαμηλού υψομέτρου), είναι διαδρομές σε ξερό ή χιονισμένο τοπίο και απαιτούν σαφως πιο εξειδικευμένο εξοπλισμό.
     Η τρίτη κατηγορία (πεζοπορία σε μεγάλο υψόμετρο) αποτελεί την πιο δύσκολη μορφή της πεζοπορίας και συνήθως εχει ως κυριο στόχο την κατάκτηση καποιας κορυφής. Εδώ οι χιλιομετρικές αποστάσεις δεν εχουν ουσιαστικό ρόλο (πχ απο 5 - 30 χιλιόμετρα), καθώς αυτα που χαρακτηρίζουν την ορειβασία είναι, οι μεγάλες κλίσεις του εδάφους, οι μεγάλες υψομετρικές διαφορές (πάνω απο 500 μέτρα), οι πολύωρες αναβάσεις 6 - 12 ώρες, όπως και οι συχνά δυσκολες καιρικές συνθήκες (χιόνι - πάγος, αέρας, καταιγίδες).
      
      Αναρριχηση ειναι η κίνηση του ανθρώπου σε βράχο ή παγο, χρησιμοποιώντας τα χέρια και τα πόδια με σκοπό την προώθηση του στο πεδίο με ή χωρίς τη βοήθεια υλικών ασφάλισης . Η αναρρίχηση με τη σειρά της χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: Την αναρρίχηση βράχου και την αναρρίχιση πάγου (χειμερινή).   
      Η καθεμιά απ' αυτές χωρίζεται σε άλλες υποκατηγορίες, όπως ''παραδοσιακή αναρρίχηση'', ''big wall αναρρίχηση'', ''τεχνητή αναρρίχηση'', ''αλπική αναρριχηση'', ''αναρρίχηση πάγου'', ''αναρρίχηση μικτού πεδίου'' κ.α. Εδώ απαιτείται σαφώς πλήρης ορειβατικός εξοπλισμός, εμπειρία και αριστη τεχνική. 
       Ο αναρριχιτής επιλέγει τα πιο απότομα σημεία του βουνού για την ανάβασή του και εχει σαν κύριο σκοπό - πέρα απο την κατάκτησης καποιας κορυφής - την ανακάλυψη  νέων δρόμων στο βουνό, όπως επίσης και την προσωπική  εξερεύνηση στα όρια του....
    
      Αλπινισμός είναι μια ένοια που συνδυάζει όλα τα παραπάνω και στοχευει πάντα σε δύσκολες και απαιτητικές αναβάσεις σε κορυφές μεγάλου υψομέτρου. Πήρε το όνομά του από τις Άλπεις, εκεί όπου ξεκίνησε στην ουσία η πρώτη ορειβατική δραστηριότητα του ανθρώπου.

      Πέρα από  ορισμούς και θεωρίες, η ορειβασία ειναι μία φιλοσοφία, μια στάση ζωής που περικλείει την αγάπη του ανθρώπου για το φυσικό περιβάλον, την αθληση, , oπως επίσης καλλιεργεί την συνεργασία, την ομαδικότητα και την αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων....Ενα τόσο ομαδικό όσο και ατομικό σπόρ, που μέσα απο αυτό μαθαινεις καλύτερα τον εαυτό σου....Βάλε στόχους, προσπαθησε να τους πετύχεις, ξεπέρασε τα όρια σου, ζήσε τη χαρά της κορυφής.......Αυτή είναι η Ορειβασία.....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου